Grb Republike SlovenijeRepublika Slovenija
15 let slovenske državeEnglish

15 let slovenske države
Ob letošnji 15. obletnici osamosvojitve Slovenije bo več kot 160 različnih prireditev po vsej Sloveniji. Osrednja državna slovesnost bo 24. junija v Ljubljani.
Prireditve

Enotni v zmagi - osamosvojitev Slovenije
Ob 15. obletnici slovenske države je Muzej novejše zgodovine Slovenije v Cekinovem gradu pripravil tudi razstavo Enotni v zmagi - osamosvojitev Slovenije.
Muzejska razstava

Sinfo, junij 2006
Informativno-promotivna revija v angleščini ob 15. obletnici samostojne Slovenije med drugim prinaša tudi intervju s predsednikom vlade Janezom Janšo.
Sinfo [pdf]

15 let slovenske države

Dobrodošli na spletni strani, na kateri predstavljamo Republiko Slovenijo ob 15. obletnici njene samostojnosti, in prireditve, ki bodo zaznamovale to obletnico.

Spomin na 25. junij 1991, ko je bila razglašena Republika Slovenija kot neodvisna in samostojna država, praznujejo državljanke in državljani Slovenije kot osrednji državni praznik. To je zgodovinski datum postavitve temeljev, ki so njenim prebivalcem, Slovencem in drugim narodnim skupnostim, ki živijo na njenem ozemlju, zagotovili enakopraven vstop v mednarodno skupnost ter samostojno in demokratično odločanje o njihovi prihodnosti in nadaljnjem razvoju.

Na spletni strani boste lahko našli vrsto podatkov o slovenski državi in njenih dosežkih v preteklih petnajstih letih. Poseben del je namenjen prireditvam, ki bodo zaznamovale letošnjo okroglo obletnico nastanka Republike Slovenije.

Dvig zastave Osrednja počastitev dneva državnosti
Trg republike v Ljubljani
24. 6. 2006, ob 21.15