Grb Republike SlovenijeRepublika Slovenija
15 let slovenske državeEnglish

Osrednja državna proslava ob dnevu državnosti

"15 slovenske države"

V soboto, 24. junija 2006, na predvečer praznika, bo na Trgu republike v Ljubljani potekala osrednja državna proslava ob dnevu državnosti.

Slavnostni govornik na počastitvi bo predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.

Proslava na Trgu republike se bo začela ob 21.15 uri, pred tem pa bo potekal spremljevalni program ter ob 19.30 uri slavnostna seja Državnega zbora, ki se bo prenašala tudi na velikem ekranu na Trgu republike. Program slovesnosti bo delno replika osamosvojitvene proslave in bo mešanica vseh umetnosti, od visoke do popularne kulture. Proslava se bo zaključila z ognjemetom s strehe Državnega zbora ter nato z ljubljanskega gradu.

Ustvarjalci kulturnega programa osrednje slovesnosti so Katja Pegan, Patrik Greblo in Samo Milavec, poleg Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pa bo na proslavi sodelovalo še 250 nastopajočih: pesnik Tone Kuntner, Ditka Haberl, Nuša Derenda, Darja Švajger, Janez Bončina - Benč, Slavko Ivančič, Andraž Hribar, Anika Horvat, Eva Hren, Tomaž Klepač in Boštjan Dermol, Fake orchestra in The Session Band, kitarist Bor Zuljan, igralci Dare Valič, Mojca Fatur, Vojko Belšak in Rok Vihar, Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, Mešani mladinski pevski zbor Veter in Otroški pevski zbor CiciDO Glasbene šole Zagorje, Akrobatsko-plesna skupina Flip Piran in plesna šola Mojce Horvat, plesalci Rosana Hribar in Gregor Luštek, Dana Petretič in Siniša Bukinac ter baletna plesalka Barbara Križaj, operni pevec Marko Kobal, tenoristi Matjaž Prah, Žiga Kasagić in Metod Žunec ter številni drugi.

Spremljevalni program se bo na prizorišču, Trgu republike, pričel že ob 19.00 uri. Nastopili bodo Laška pihalna godba z mažoretno skupino, Godba Bežigrad z Ljubljanskimi mažoretkami, Združeni pihalni godbi: Mladinska godba Vrhpolje - Vipava in Slovensko godbeno društvo "Viktor Parma" Trebče/Trst z mažoretkami iz Povirja pri Sežani, KD pihalni orkester Logatec z mažoretno skupino Logatec, Pihalni orkester SVEA Zagorje, Mažoretke - Twirling klub SVEA, Akrobatsko-plesna skupina Flip Piran, orkester Slovenske vojske in Policijski orkester.

Na Trg republike bodo prišli tudi praporščaki Slovenske vojske, Slovenske policije, Manevrske strukture narodne zaščite, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze združenj borcev NOB, Društva Tigr Primorske in Zveze slovenskih častnikov, na prizorišču slovesnosti pa bodo tudi otroci, rojeni 25. junija 1991.

Slovenska vojska bo na osrednji državni proslavi sodelovala z enoto Garde slovenske vojske, sprožila salve z Ljubljanskega gradu ter pokazala svoje veščine. Sodelovala pa bo tudi prva enota častne čete slovenske vojske, ki je sodelovala leta 1991. Med igranjem slovenske himne se bo dvignila kopija prve slovenske zastave iz leta 1991.

Pred slavnostno sejo Državnega zbora se bodo zvrstile tudi spominske seje vseh treh zborov nekdanje skupščine.

V okviru spremljevalnih slovesnosti bo 24. junija 2006 na ploščadi ob Cankarjevem domu slavnostno odkritje spominske plošče, na katerem bo slavnostni govornik Igor Bavčar, minister za šolstvo in šport Milan Zver pa bo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije priredil sprejem za otroke, rojene 25. junija 1991.

Predsednik republike Janez Drnovšek bo ob 15. letnici slovenske države v Veliki dvorani Predsedniške palače priredil sprejem za takratno in sedanjo vlado ter člane predsedstva. Sledil bo sprejem otrok, žena in staršev pripadnikov Teritorialne obrambe RS, Ministrstva za notranje zadeve, civilnih žrtev in nosilcev Medalje za ranjence Ministrstva za obrambo in poškodovanih policistov med agresijo na Republiko Slovenijo.

Predsednik republike Janez Drnovšek bo v imenu Republike Slovenije položil tudi venec na Pomnik padlim v vojni za Slovenijo '91 na Novih Žalah v Ljubljani. S predsednikom bodo venec položili minister za obrambo Karl Erjavec, minister za notranje zadeve Dragutin Mate, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Albin Gutman in generalni direktor Slovenske policije Jože Romšek.

Ob 15-letnici slovenske države je Muzej novejše zgodovine Slovenije pripravil tudi razstavo "Enotni v zmagi".