Grb Republike SlovenijeRepublika Slovenija
15 let slovenske državeEnglish

Prireditve

Ob 15. obletnici osamosvojitve Slovenije po državi več kot 160 dogodkov.

Ob letošnji 15. obletnici osamosvojitve Slovenije bo več kot 160 različnih prireditev po vsej Sloveniji. Koordinacijski odbor za državne proslave je pripravil seznam pomembnejših prireditev in določil, kako bo potekala osrednja državna proslava na dan državnosti 25. junija. Osrednja državna slovesnost bo v soboto, 24. junija na Trgu republike v Ljubljani.

Prireditve so se začele z odprtjem razstave Vojna za Slovenijo 1991 v Lendavi 28. aprila in s slovesnostjo ob obletnici pekrskih dogodkov 20. maja, sklenjene pa bodo 26. oktobra v Kopru ob obletnici odhoda zadnjih vojakov JLA iz Slovenije.

Ob osrednji proslavi, ki bo v soboto, 24. junija 2006 v Ljubljani, bodo različne prireditve tudi po vsej Sloveniji v soorganizaciji lokalnih skupnosti, Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever. V počastitev obletnice bodo različne prireditve organizirali tudi Slovenci v zamejstvu in po svetu, v organizaciji Muzeja novejše zgodovine Slovenije pa bo na ogled vrsta razstav.

Koordinacijski odbor bo vse prireditve objavil v posebni knjižici prireditev, objavljamo pa jih tudi na spletnih straneh.